Karilatsi Vabaõhumuuseumi ammune traditsioon on rahvakalendri tähtpäevi tutvustavad muuseumitunnid. Ka käesoleval sügisel tähistab muuseum 24.-27. septembril mihklinädalat ning Mihkel annab omakorda käe leivanädalale, mis kestab 1.-7. oktoobrini. Sellega tähistab muuseum omal kombel saagiaasta lõppu ning loodab sama edukat ja isegi paremat saaki järgmisest hooajast.

Mihklipäevaga lõppes vanasti suurem jagu põllutöid. Põllult, aiast ja metsast saadu oli salves ja seega ka põhjus tänupeoks. Karjalapsed kiikasid aga juba taevakaart ootuses, et külm kiiremini pärale jõuaks, siis saab kari lauta, suvine teenistus taskusse – nojah, pigem siiski selga või jalga, sest paar pastlaid, särgikangas või kindapaar oli tavaline tasu suvise karjaskäimise eest – ja ise koolipinki tarkust taga nõudma. Mihklipäeva kombestikku tutvustavas muuseumitunnis mängime karjalaste kombel ja viime läbi rituaale, mis peaksid talve kiiremini kohale tooma. Kaasavõetud sügisandidega katame peolaua, ikka lootuses, et järgmine aasta tuleb sama saagirikas.

Leivanädala muuseumtundides räägime sellest, kuidas eestlase põhitoit – must, ahjus küpsetatud leib – talupere söögilauale jõudis, kui palju tööd ja vaeva see tähendas ning milliseid kombeid, uskumusi ja tarkuseteri leiva kohta on vanarahvas meile pärandanud. Muuseumil on ette näidata ja järeleproovimiseks anda terve rida viljatöötlemisega seotud majapidamisriistu. Ja kui sa istud tahmunud palkidega suitsuhõngulises rehetoas ning kuulad jutte leiva lauale jõudmisest, mõistad meie traditsioonilist musta rukkileiba kindlasti kõrgemalt hinnata ja vahest maitseb isegi igapäevane leib nüüd magusamalt.
September on Eesti toidu kuu! Vt ka www.eestitoit.ee

Muuseumitundides osalemiseks on vajalik eelregistreerimine muuseumi kodulehel, telefonitsi või e-kirjaga. Osalemistasu õpi(lastele) on 3 eurot ning täiskasvanutele 5 eurot.

Kõik on teretulnud!

Teksti koostas Marge Luude