September on Eesti toidu kuu, ent Karilatsi Vabaõhumuuseumis räägime samal teemal veel ka viinakuul.

Oktoobri algul oleme muuseumis ikka rääkinud eestlaste põhitoidust – rukkileivast. Selgi aastal kutsume huvilisi lasteaia- ja kooligruppe osa saama meie leiva loost. Traditsiooniline leivanädal Karilatsis kestab 30. septembrist kuni 3. oktoobrini. Rehetoast ei ole reheahju kütmise suitsuvine veel päriselt kadunud, kui asume perenaisega astjas leivatainast sõtkuma.

Aga millest koosneb leivatainas? Selle peame nüüd küll järele uurima ja kui vaja, siis ka ise käed külge panema: tutvume külimitu, sirbi, vikati, luisu, koodi, sarja ja käsikiviga. Kui jahu käes ja tainapäts kerkimas, mõtiskleme selle üle, kuidas leib tänapäeval lauale jõuab. Muuseumitunni jooksul saavad selgeks erinevad teraviljad ja seegi, millisest viljast mida valmistatakse. Mängides ja mõistatades õpime minevikust, kuidas peaks tänapäeval leiba ja üldse toitu hindama.

Muuseumitund maksab õpilasele 3 eurot. Kokkuleppeid saab teha telefonidel 5801 8601, 797 0310 või kirjutades e-aadressil polvamaa@wi.ee.


Liitu uudiskirjaga

Iga kuu ilmuv Vana-Võromaa muuseumide uudiskiri.

    Soovin saada uudiskirja aadressile:

    Lisainfo ja ilmunud uudiskirjad.